top of page
Search

הקשר בין שירות בצה"ל לבין צד"ל

הכתבה של אוריה


הקהילה הצדלניקית זה נושא מאוד מעניין תרצו לעסוק בו בעתיד או לשמוע עוד קצת על הקהילה? בשביל זה תמשיכו לקרוא את הכתבה.


העיסוק בנושא זה עניין גם אותי בדיוק כמוכם משום שראיתי בעבודה משהו מאתגר דרכו אוכל לבחון את הקשר בין שירות צבאי לבין הצדלניקים.


במדינה שלנו ישנם מספר מצומצם של אנשי צד"ל ומעניין לדעת מה זה בעצם אומר על היחס כלפיהם מהמדינה בגלל שהם כביכול המיעוט במדינה.


נושא זה הוא נושא רווח בקרב מבוגרים בחברות, קהילות ואוכלוסיות רבות בכלל וגם בקרב בני נוער.

דרך הכתבה תוכלו להעשיר את ידיעותכם בנושא כמה שיותר ותוכלו להבין במידת האפשר מה זה אומר עלינו כחברה. זה קיים בכל זמן ובכל מקום וצריך להעלות את המודעות בכל דרך וצורה שהיא.


בנוסף לכך, בעקבות הידע שתצברו מהכתבה תשימו יותר לב לאנשים סביבכם מי הם ומה הם והקשר בין השירות הצבאי לבין הצדלניקים.


מעבר לכך, מטרת הכתבה הינה להעלות את המודעות לנושא וליצור שינוי חברתי ואזרחי כלשהו.

בכתבה זו תוכלו ללמוד עוד על איך החברה הישראלית רואים את החברה הצדלניקית. להעשיר את הידע שלכם בנושא צדל, להגיע לתובנות ולפתח חשיבה ביקורתית ומעמיקה.


בכתבה זו במטרה לבדוק האם קיים קשר בין שירות צבאי לבין הצדלניקים. הכתבה תהיה איכותנית, עיונית, כלומר מתבססת על מאמרים, סרטונים, כתבו ועוד מגוון טקסטים תקשורתיים וגם על כתבים ספרותיים ומאמרים אקדמאיים.


במרכז כתבה זו ניתן למצוא סקירת ספרות. מטרת סקירת הספרות במחקר הינה לספק ולהראות רקע מדעי וגם תיאורטי בנוגע לנושא המחקר. בכתבה זו במחקר עיוני, ננסה להוכיח את הטענה שקיים קשר בין השירות הצבאי לבין אנשי צדל.


הנתונים במחקר מסוג זה מתבססים על ניתוח מגוון טקסטים, פרשנות והשוואה. עבודת החקר מתגבשת סביב הטיעון המרכזי ושאלת המחקר.


הנסיגה הפתאומית מדרום לבנון הפתיעה גם את לוחמי צד"ל, בעלי הברית של ישראל, שנאלצו לברוח במהירות בשנים האחרונות אנחנו נתקלים יותר ויותר בשיח בנוגע לקהילה הצד"לניקית. לפי כתבה שפורסמה ב- ynet לוחמי צד"ל מתגעגעים ללבנון ואף אמרו "לחזור הביתה זה חלום" (אסף קמר, 2020) .


בנוסף טוענים ש "החיבור הסודי עם צה"ל התחיל ב-1976." " בשנת 1985 התגייס נמור לצבא דרום לבנון, הוא עבר הכשרה צבאיות יוקרתית של קצין תותחנים" הקשר בין צהל לבין הצדלניקים התחיל כבר בשנת 1976, חלק מהצדלניקים עברו הכשרה צבאית יוקרתית של קציני תותחנים בצה"ל. (אסף קמר, 2020) .


לפי המאמר "הצד"לניקים מרוסקים - והמדינה מתעלמת" שנכתב ע"י אמיר בר-שלום בשנת 2019 נטען שהם לחמו שנים לצד צה"ל - אבל מתקשים לגמור את החודש, רובם המכריע של הצד"לניקים מיטלטלים בין משרדים ממשלתיים, שבעים מהבטחות ואכזבות, "היחס שהם מקבלים מהציבורי שונה באופן משמעותי מהיחס שמקבלים עולים חדשים".


צבא דרום לבנון הוקם באופן רשמי ב-1981 על בסיס יחידות נוצריות שפרשו מצבא לבנון, והכריזו על הדרום כמדינת לבנון החופשית, כאשר ישראל נסוגה לאזור הביטחון ב-1985, החזיק צבא דרום לבנון יחד עם צה״ל את קו המוצבים בגזרה, הם לחמו שנים לצד צה"ל.


בנוסף לפי המאמר של מיכל יעקב יצחקי בשנת 2012 "רוצים להרגיש בבית", מצוין כי "חלקם מתגייסים לצבא וחלקם בוחרים לשרת את המדינה בהתנדבות לשירות לאומי ותרומה לקהילה, אף על פי שלא חלה עליהם חובת הגיוס" על פי הציטוט למרות שעל הצדלניקים לא חלה החובה להתגייס חלקם למרות זאת מתגייסים וחלקם בוחרים לשרת את המדינה בשירות לאומי.


על פי המאמר שנכתב ע"י יואב איתיאל בשנת 2020 כתוב ש"יוצאי צד"ל קוראים לבנט להקים את האנדרטה לנופליהם: "ניטשו ונשכחו" שנכתב ע"י יואב איתיאל בשנת 2020 . טוענים ש "לחמו כתף אל כתף יחד עם חיילי צה"ל."על פי הציטוט חיילי צבא דרום לבנון פעלו ביחד עם חיילי צהל.


בכתבה של חגי עינב בשנת 2007 נכתב כי "1200 חיילים וקצינים בצד"ל נפלו בין השנים 2000-1975 בקרבות נגד מחבלים בלבנון, בעת שהשתתפו יחד עם חיילי צה"ל בהגנה על רצועת הביטחון" בכתבה של ציון נאנוס ב2010 נכתב ש"הם לחמו לצדנו בלבנון, וחלקם אף איבדו את חייהם."


על פי המאמר של יאיר קראוס משנת 2020 בנושא יוצאי צד"ל מבקשים להיות בין מקבלי אות הלחימה בלבנון, נכתב כי "לוחמי צה"ל ששירתו בלבנון תומכים בדרישת אנשי צד"ל להנצחה" בכתבה על צבא דרום לבנון שנכתב ע"י יעל פרייס-שמשי, נטען ש"צד"ל הוקם כמעין שלוחה של צה"ל, כדי לסייע לשמירה על האינטרסים של ישראל בדרום לבנון".


"צבא דרום לבנון" (צד"ל) פעל בדרום לבנון מסוף שנות השבעים עד יציאת ישראל מלבנון במאי 2000."

בנוסף בכתבה שנכתבה ע"י יואב איתיאל בשנת 2020 "הם נטשו משפחות כדי להילחם למען ישראל. כעת המאבק הוא בממסד".


נטען גם ש"המאבק המתמשך למען הכרה מצד ישראל בתרומתם של הלוחמים הלבנונים לביטחון המדינה."

בכתבה של יואב איתיאל נכתב גם כי "עם יציאת כוחות צה"ל מלבנון במאי 2000, חדל צבא דרום לבנון מלהתקיים, ובכך באו לסיומן באחת 25 שנות שיתוף פעולה צבאי בין צד"ל לצה"ל."


על פי הכתבה שנכתבה ע"י אלי לוי בשנת 2005 "הצד"לניקים עדיין חולמים על הבית" נטען ש"ברית הדמים שנכרתה בין צה"ל לצד"ל הביאה עימה ערב הנסיגה מלבנון אלפי לוחמי צד"ל" נכתב גם כי "לוחמים לבנוניים אלה, שהיו במשך שנים חלק בלתי נפרד ממערך ההגנה של ישראל בחזית הצפונית".

הממצאים שהוצגו בכתבה הוכיחו כי ההשערה שבין הצדלניקים לשירות צבאי אכן נכונה. המאמר שנכתב ע"י ציון נאנוס ב2010."מה עלה בגורל הצד"לניקים שנמלטו לישראל?". מציין כי "הם לחמו לצדנו בלבנון, וחלקם אף איבדו את חייהם." אנשי הצד"ל לחמו לצד חיילי צה"ל בלבנון כמו הכתוב בציטוט.

ולפי המאמר "רוצים להרגיש בבית,מיכל יעקב יצחקי,2012" מצויין ש"חלקם מתגייסים לצבא וחלקם בוחרים לשרת את המדינה בהתנדבות לשירות לאומי ותרומה לקהילה, אף על פי שלא חלה עליהם חובת הגיוס"

זאת אומרת שלמרות שאין בחובתם של אנשי צד"ל להתגייס או להתנדב בשירות לאומי חלקם בכל זאת בוחרים להתגייס לצהל ולתרום למדינה.

נתונים אלה ועוד מחזקים ומאשרים את ההשערה כי ישנו קשר בין הצדלניקים לבין שירות צבאי. השערה זו הועלתה גם בחלק התיאורטי בסקירת הספרות במחקרים דומים אחרים, כתבות, מאמרים, סרטונים ועוד. כל זאת ועוד מוביל לכך שאנו נחשוב כי יש קשר בין הצדלניקים לשירות צבאי.


לסיכום ניתן לראות שיש קשר בין אנשי הצדל ושירות צבאי,ואנשי צדל תרמו ותורמים למדינה למרות שאין בחובתם לעשות זאת וזה נושא שחשוב להעלות את המודעות לגביו, מדובר בנושא רחה המשפיעה על אנשים רבים.


יש לה צורות ביטוי שונות ולכן העלאת המודעות בנוגע לצדלניקים הינה משימה קשה ואף כמעט בלתי אפשרית אבל, עדיין כן חשוב להשקיע אנרגיה, משאבים ומאמצים רבים בלנסות למנוע אותה, להעצים אותה, להעלות את המודעות וליצור שינוי אזרחי וחברתי.



Comments


bottom of page